Till toppen

Jobber du på kontor
eller med fysisk arbeid?

Ergonomi på kontoret

Trenger du hjelp?
Kontakt vår salgsavdeling i dag!

Kontorstol

Kontorstolen skal være stabil, dreibar og lett å regulere sittehøyde og sittedybde.

Ryggstøtten skal kunne reguleres i høyden, kunne vinkles og bør være så høy at den gir god støtte til skulderblader og nakke. Samtidig bør den være så smal at albuene kan beveges fritt bakover.

Hardt underlag – myke hjul. Mykt underlag – harde hjul.

Arbeidsstillingen din blir mindre statisk hvis du har tilgang til en alternativ arbeidsstol eller varierer sittestillingen med en låsbar vippefunksjon.

Skrivebord

Skrivebordet skal være tilstrekkelig stort til å gi plass til alt utstyr og arbeidsmateriell samt for å avlaste armer og hender. En dybde på minst 800 mm anbefales for en flatskjerm.

Bordet skal være lett å justere i høyden for å passe til kroppslengden din. Det skal helst være utstyrt med elektrisk motor for å gjøre det lett å veksle mellom sittende og stående arbeidsstilling.

Det skal være god plass til ben og knær - ingen tykke sarger eller stolper i veien. Med en halvlys og matt plate unngår du å få synsforstyrrende reflekser fra lamper eller dagslys

Arbeidsplassmatte

Arbeidsplassmatten skal være en avlastende matte som aktiverer dine små bevegelser og stimulerer blodsirkulasjonen. Da skåner den ben, føtter og rygg, uansett hvilke sko du bruker.

Skjerm

Skjermen skal være på en armlengdes avstand, ca. 50–80 cm inn på bordet, for å oppnå en optimal avstand for øyet. Plasser den øvre kanten på høye med øynene eller en anelse høyere, slik at arbeidet kan utføres med rett bakke og blikket vendt litt ned.

I likhet med skrivebordet skal skjermen plasseres slik at du ikke blendes eller får reflekser eller gjenspeiling i skjermen fra dagslys og lamper. Bruk en dokumentholder hvis du arbeider vekslende mellom datamaskin og perm eller papir. Da belaster du ikke nakken ved å se ned, men beholder den rett.

Tastatur

Tastaturet skal være tynt for å unngå å vippe håndleddene oppover. Grunnregelen er at håndleddene alltid skal være rette. Anbefalingen er maks. 3 cm fra bordflaten til oversiden av tastene på den midterste raden. Hvis tastaturet er høyere enn dette, bør du bruke ekstra støtte for håndleddene eller ekstra støtteflater der du kan avlaste armene.

Et tips er å lære deg å bruke ulike snarveier, da veksler du mellom å arbeide med musen og tastaturet.

Mus

Musen skal plasseres innenfor skulderbredde og så pass langt inn på skrivebordet at hele underarmene hviler på skrivebordet eller armlenene. Arbeid avslappet med overarmene og albuene nær kroppen. Slipp gjerne taket i musen når du ikke bruker den, da får musklene hvile en stund.

Mus er den absolutt med vanlige typen pekeutstyr, men det finnes alternativer! Prøv deg fram til du finner en variant som kjennes behagelig og som har en utførelse som passer til hånden din slik at håndleddet alltid er rett.

Rødt område: Et uegnet arbeidsområde, her skal det ikke utføres noen arbeidsoppgaver. Hvis verktøy eller arbeidsmaterialer oppbevares her, må du alltid reise deg for å hente dem.

Gult område: En komfortabel strekkeavstand, men her er belastningen på skuldre og rygg betydelig større, bare oppbevar og hent mindre ting her.

Grønt område: Her er belastningen lav, arbeid her for å unngå skader.

Ergonomi i fysisk arbeid

Stå litt bredbent rett foran det som skal løftes.

Ta tak i det løftes, rett ut bena og hoftene og bær gjenstanden nær kroppen

Prøv å holde ryggen rett og bøy knærne og i hoftene. Unngå alltid å bøye og samtidig vri kroppen når du løfter.

Sett ned gjenstanden ved å bøye knærne og i hoftene. Hold ryggen rett hele tiden.

Arbeidsbord

Arbeidsbordet bør være lett å justere i høyden, helst utstyrt med el-motor. Dels for å kunne skifte arbeidsstilling, men fremfor alt for å kunne justeres etter varierende kroppslengde.

Mange arbeidsplasser har i dag innført roterende arbeidsoppgaver, noe som innebærer at hver arbeidsstasjon raskt må kunne justeres etter alle ansatte. Arbeidsbordet bør også være funksjonelt utstyrt med verktøy og produksjonsdeler lett tilgjengelig for å unngå unødvendige bevegelser. Plasser arbeidsbordet slik at reflekser eller speilinger fra dagslys og lamper unngås. Bruk om nødvendig ekstra belysning for å unngå å anstrenge øynene.

Arbeidsplassmatte

Plasser ut matter på de stedene i bedriften der de ansatte står lengst, for eksempel foran pakkebord eller arbeidsbenker. Fysiske yrker innebærer mange ganger ikke bare tunge løft, men også en hel del forflyttinger.

For å kunne bevege seg lett langs sin arbeidsstasjon eller til øvrige deler av arbeidsplassen, blir arbeidet i løpet av dagen i stor grad stående. Uansett sko medfører dette en stor påkjenning på ben og føtter, og en arbeidsplassmatte er derfor mer eller mindre obligatorisk for å avlaste.

Arbeidsstol

En variert arbeidsstilling betyr alt, og derfor er det viktig å ha mulighet til å sette seg i perioder når arbeidsoppgavene tillater det.

I noen tilfeller er det obligatorisk med hjul på stolen for enkel forflytting, mens i andre tilfeller kan hjul innebære en ergonomisk risiko.

Å bruke en arbeidsstol med hjul på en myk matte reduserer stabiliteten og krever store anstrengelser ved forflytting. Kombiner arbeidsplassmatter med arbeidsstoler med og uten hjul i bedriften for å få et dynamisk arbeidsmiljø med mulighet for variasjon.

Ergonomiske støtter

På industriarbeidsplasser, lagre og verksteder forekommer det ofte repetitive arbeidsoppgaver der mer eller mindre like bevegelser gjentas i lengre perioder.

Arbeidsmomentene er ofte begrenset, og tiden for hvert moment er kort. Da kan det kreves ergonomiske støtter som støttebelter og håndleddsstøtte for å avlaste den spesifikke delen av kroppen som belastes ekstra mye.