4 trinn til bærekraftig avfallshåndtering.
Skulle du ønske at det fantes en komplett løsning for avfallshåndteringen i din bedrift?
Det ville utvilsomt vært enkelt, praktisk og komfortabelt! Dessverre finnes det ingen komplett løsning til bruk i alle bedrifter. Man må i stedet se på seriøst miljøarbeid som en kontinuerlig prosess med optimaliserte rutiner tilpasset de aktuelle forutsetningene som finnes i den enkelte bedrift. Vi anbefaler våre kunder å sette av nok tid samt å organisere arbeidet etter følgende fire trinn: Analysere, Implementere, Informere og Kvantifisere.
1. Analysere
Den første oppgaven blir å identifisere og studere avfallet som genereres i virksomheten. Forutsetningene varierer selvsagt, og det er naturlig med forskjellig fokus på f.eks. et kontor og en produksjonsavdeling. Man bør imidlertid alltid betrakte det som et feltarbeid der det kreves observasjon og kartlegging av både materialer og personell.
Se spesielt på:
- Hvilke råmaterialer benyttes
- Hvilke aktiviteter skaper avfall
- Avfallet i detalj: (volum, vekt, type avfall, kvalitet på restprodukter osv.)
- Personalflyten (hvor mange ansatte, hvordan de beveger og forflytter seg samt behovet for tilgjengelighet og ergonomi)
- Rommene (størrelse, tilgjengelighet, miljø)
- Hvor mye det haster med å behandle avfallet (arbeidsmiljø, helse, økonomi)
- Kostnadene som i dag kan relateres til håndteringen av restprodukter og avfall samt den potensielle besparelsen som en optimal flyt kan gi.
2. Implementere
Ut fra analysen og kartleggingen i trinn 1 kan dere nå vurdere ulike alternativer og utarbeide konkrete løsninger for hver avdeling, arbeidsoppgave og avfallstype basert på arbeidsmiljø, personalbehov samt gjeldende krav og regelverk.
Dette arbeidet kan føre til:
- Kravspesifikasjon og supplerende innkjøpsliste for avfallshåndteringsprodukter
- Fastsettelse av optimale steder og plasseringer for avfallshåndtering
- Organisering av avfallsflyt og kildesortering
- Avtale med eksterne parter om henting og behandling av restprodukter og avfall
- Installering av prosessutstyr som f.eks. avfallskomprimatorer, makuleringsmaskiner, rullebånd eller annet utstyr tilpasset virksomhetsspesifikke materialer og prosesser.
3. Informere
Velinformerte og motiverte medarbeidere er helt avgjørende for en vellykket endringsprosess! Dette gjelder for hele organisasjonen, fra bedriftsledelse til servicepersonell. For å få alle medarbeidere med på reisen mot bærekraftig avfallshåndtering kreves engasjement og støtte fra ledelsen slik at bedriftskulturen kan endres med nye rutiner og incentiver.
Skap forståelse, engasjement og legitimitet ved å kontinuerlig lære opp medarbeidere og informere om tankene bak hver endring. Et aktivt miljøarbeid kan da få gjennomsyre virksomheten, og gevinstene av det pågående arbeidet blir tydeligere.
4. Kvantifisere
For å oppnå en varig endring av avfallshåndteringen i bedriften bør man få på plass et system for kontinuerlig måling og analyse av nøkkelfaktorer i den daglige driften. Dette bør gjøres gjennom kvantitative data, f.eks. automatisk måling av avfallsvolumer, men også gjennom innsamling av synspunkter og forslag fra medarbeiderne.
Sørg for å planlegge hvordan denne informasjonen skal benyttes på beste mulige måte for å sette inn korrigerende tiltak, slik som endrede rutiner eller kommunikasjon med ansatte. Her kan det være hensiktsmessig å arbeide med den overordnede 4-trinnsmodellen for derved å sørge for at avfallshåndteringen alltid er aktuell og en del av bedriftens kontinuerlige utvikling.