Bedre ergonomiske
løsninger på din
arbeidsplass

Ergonomi - unngå unødige smerter med rett arbeidsstilling

Vi har alle kjent oss stive og støle i kroppen, gjerne når man har stått, sittet eller løftet på feil måte. Mange små detaljer - detaljer som ofte fremstår som ubetydelige i vårt daglige arbeide, spiller i det lange løp en stor rolle. Eksempler er god og rank holdning, bære rett samt ha en velorgansiert arbeidsplass. Vi hjelper deg gjennom å tilby ergonomiske produkter som bidrar til å minimere ubehag på jobben. Dette øker både produktiviteten og tilfredsheten på jobben og hvordan man fakltisk har det rent fysisk. På lang sikt reduserer det også kostandene for organisasjonen.

Ergonomi på kontoret

Det er anstrengende og slitsomt for kroppen å sitte i en dårlig arbeidsstilling over lengre tid. Kroppene våre tar mye større skade av dårlige arbeidsstillinger enn hva man tror. Det er derfor viktig at alle har en god arbeidsstilling gjennom hele dagen. Vi har samlet alle våre ergonomiske produkter tilpasset kontormiljøet. Her finner du den riktige kontorstolen og det rette skriveborddet som sikrer deg en god arbeidsstilling hele dagen.

Les mer om våre ergonomiske produkter for kontoret

Skrivebord

Skrivebordet skal være tilstrekkelig stort til å gi plass til alt utstyr og arbeidsmateriell samt for å avlaste armer og hender. En dybde på minst 800 mm anbefales for en flatskjerm.

Bordet skal være lett å justere i høyden for å passe til kroppslengden din. Det skal helst være utstyrt med elektrisk motor for å gjøre det lett å veksle mellom sittende og stående arbeidsstilling.

Det skal være god plass til ben og knær - ingen tykke sarger eller stolper i veien. Med en halvlys og matt plate unngår du å få synsforstyrrende reflekser fra lamper eller dagslys.

Kontorstoler

Kontorstolen skal være stabil, dreibar og lett å regulere sittehøyde og sittedybde.

Ryggstøtten skal kunne reguleres i høyden, kunne vinkles og bør være så høy at den gir god støtte til skulderblader og nakke. Samtidig bør den være så smal at albuene kan beveges fritt bakover.

Hardt underlag – myke hjul.
Mykt underlag – harde hjul.

Arbeidsstillingen din blir mindre statisk hvis du har tilgang til en alternativ arbeidsstol eller varierer sittestillingen med en låsbar vippefunksjon.

Arbeidsplassmatte

Arbeidsplassmatten skal være en avlastende matte som aktiverer dine små bevegelser og stimulerer blodsirkulasjonen. Da skåner den ben, føtter og rygg, uansett hvilke sko du bruker.

Stå riktig:

  • Du bør alltid unngå å legge tyngden på armene!
  • Bordet skal være i en høyde som gir støtte til underarmene, men uten at du presser skuldrene opp og henger på bordet.
  • Stå med overarmene hengende løst langs kroppen og med albuene i ca. 90 graders vinkel.

Tenk på matten:

  • En myk avlastende ståmatte aktiverer blodomløpet, skåner føtter og ben samt hindrer at du blir sliten i korsryggen.
  • Spesielt i kombinasjon med komfortable sko på føttene.

SKJERM

Skjermen skal være på en armlengdes avstand, ca. 50–80 cm inn på bordet, for å oppnå en optimal avstand for øyet. Plasser den øvre kanten på høye med øynene eller en anelse høyere, slik at arbeidet kan utføres med rett bakke og blikket vendt litt ned.

I likhet med skrivebordet skal skjermen plasseres slik at du ikke blendes eller får reflekser eller gjenspeiling i skjermen fra dagslys og lamper. Bruk en dokumentholder hvis du arbeider vekslende mellom datamaskin og perm eller papir. Da belaster du ikke nakken ved å se ned, men beholder den rett.

Rødt område: Et uegnet arbeidsområde, her skal det ikke utføres noen arbeidsoppgaver. Hvis verktøy eller arbeidsmaterialer oppbevares her, må du alltid reise deg for å hente dem.

Gult område: En komfortabel strekkeavstand, men her er belastningen på skuldre og rygg betydelig større, bare oppbevar og hent mindre ting her.

Grønt område: Her er belastningen lav, arbeid her for å unngå skader.

ERGONOMI I FYSISK ARBEID

Vi har alle kjent på det. Smerter i kroppen som et resutlat av at man har stått, sittet eller løftet på feil måte. Selv om du har et stillesittende arbeide, eller løfter varer inne på et lager i et kontrollert miljø, så har du sannsynligvis hatt erfaringer med feilbelastning.

Les mer om våre ergonomiske produkter tilpasset Fysisk Arbeide

Arbeidsbord

Arbeidsbordet bør være lett å justere i høyden, helst utstyrt med el-motor. Dels for å kunne skifte arbeidsstilling, men fremfor alt for å kunne justeres etter varierende kroppslengde. Mange arbeidsplasser har i dag innført roterende arbeidsoppgaver, noe som innebærer at hver arbeidsstasjon raskt må kunne justeres etter alle ansatte. Arbeidsbordet bør også være funksjonelt utstyrt med verktøy og produksjonsdeler lett tilgjengelig for å unngå unødvendige bevegelser. Plasser arbeidsbordet slik at reflekser eller speilinger fra dagslys og lamper unngås. Bruk om nødvendig ekstra belysning for å unngå å anstrenge øynene.

Arbeidsstoler

En variert arbeidsstilling betyr alt, og derfor er det viktig å ha mulighet til å sette seg i perioder når arbeidsoppgavene tillater det. I noen tilfeller er det obligatorisk med hjul på stolen for enkel forflytting, mens i andre tilfeller kan hjul innebære en ergonomisk risiko. Å bruke en arbeidsstol med hjul på en myk matte reduserer stabiliteten og krever store anstrengelser ved forflytting. Kombiner arbeidsplassmatter med arbeidsstoler med og uten hjul i bedriften for å få et dynamisk arbeidsmiljø med mulighet for variasjon.

Arbeidsplassmatter

Plasser ut matter på de stedene i bedriften der de ansatte står lengst, for eksempel foran pakkebord eller arbeidsbenker. Fysiske yrker innebærer mange ganger ikke bare tunge løft, men også en hel del forflyttinger. For å kunne bevege seg lett langs sin arbeidsstasjon eller til øvrige deler av arbeidsplassen, blir arbeidet i løpet av dagen i stor grad stående. Uansett sko medfører dette en stor påkjenning på ben og føtter, og en arbeidsplassmatte er derfor mer eller mindre obligatorisk for å avlaste.

Ergonomiske Støtter

På industriarbeidsplasser, lagre og verksteder forekommer det ofte repetitive arbeidsoppgaver der mer eller mindre like bevegelser gjentas i lengre perioder. Arbeidsmomentene er ofte begrenset, og tiden for hvert moment er kort. Da kan det kreves ergonomiske støtter som støttebelter og håndleddsstøtte for å avlaste den spesifikke delen av kroppen som belastes ekstra mye.

Stå litt bredbent rett foran det som skal løftes.

Ta tak i det løftes, rett ut bena og hoftene og bær gjenstanden nær kroppen

Prøv å holde ryggen rett og bøy knærne og i hoftene. Unngå alltid å bøye og samtidig vri kroppen når du løfter.

Sett ned gjenstanden ved å bøye knærne og i hoftene. Hold ryggen rett hele tiden.